For nogle få år tilbage var målet for de fleste kvinder at blive slank og markeret, men sådan forholder det sig ikke længere. Indenfor de seneste par år er det blevet mere og mere populært blandt kvinder at være stærk og muskuløs, fremfor udelukkende at fokusere på en lav fedtprocent og en slank figur.
Derfor er mange kvinder begyndt at træne – og spise – væsentligt anderledes end hvad man så tidligere. Min opfattelse er klart, at flere kvinder i dag bruger langt mere tid på øvelser, som traditionelt set har været forbundet med mænd, i forhold til tidligere. Øvelser som squat og dødløft udføres i dag i stigende grad af kvinder – hvilket man sjældent så for bare 2-3 år siden.
I mine øjne er det udelukkende positivt, særligt da jeg altid har været stor tilhænger af større basisøvelser; og fordi disse øvelser helt simpelt fører til bedre resultater. Desværre medfører denne ændring i hvordan mange kvinder træner, at en gammel myte blusser op; skal kvinder træne anderledes end mænd?
Kvinder og mænd er ens
Det lyder måske lige forsimplet nok at skrive, at mænd og kvinder er ens – for det er de jo i sagens natur ikke. Mænd og kvinder bør dog træne ens af den simple grund, at mænd og kvinder reagerer fuldstændig ens på styrketræning.
Det vil altså helt konkret sige, at der ikke er nogen fysiologisk grund til, at kvinder bør træne anderledes end mænd. Og dette er vel og mærke på trods af, at disse myter lever i bedste velgående. Mænds og kvinders kroppe responderer ens på styrketræning, og derfor er argumentet om at kvinder skal træne anderledes faktuelt forkert. Hvad der så helt specifikt holder gang i disse myter, kan man så kun undre sig over.
Myterne går ofte på at kvinder skal træne med lavere vægte og flere gentagelser end mænd, at de udelukkende skal træne i maskiner, at kvinders muskler nemt bliver til fedt (som endda slet ikke kan lade sig gøre) og jeg kunne blive ved. Alle disse myter strider mod al logik og ikke mindst utallige videnskabelige undersøgelser.
Disse myter er som taget ud af den blå luft, og er man kvinde og interesseret i styrketræning, så bør man hurtigst muligt lære, at de på ingen måde holder vand.
Er der overhovedet ingen forskel?
Kort og godt: Nej.
Kvinder og mænd bør træne fuldstændig ens – såfremt de har de samme målsætninger. Men det har de typisk ikke. Der er nemlig meget ofte stor forskel i, hvad mænd ønsker at opnå med deres træning, i forhold til hvad kvinder ønsker at opnå.
Mange mænd ønsker store muskuløse overkroppe, hvorimod kvinder typisk ønsker faste og stramme baller og lår – og i stigende grad øget styrke som nævnt. Derfor skal mange kvinder alligevel træne lidt anderledes end mange mænd. Det er bare vigtigt at forstå at denne forskel skyldes forskellige målsætninger – og ikke fysiologiske forskelle mellem køn.
Er man kvinde og har man et mål at få stramme og faste baller og lår, og vil man gerne blive stærkere, så skal man naturligvis planlægge sin træning herefter. Gode øvelser til dette kunne være squat, lunges og rumænsk dødløft udført ved høj intensitet så det medfører øget styrke.
Hvis du vil have din træning optimalt planlagt, så kan du med fordel gøre brug af en personlig træner. Med Fit Project kan du nemt finde en personlig træner, så du kan få struktureret din træning optimalt, og få lært korrekt øvelsesteknik. Herudover skal du ikke glemme, at en personlig træner sørger for at holde dig motiveret – så du får det maksimale ud af din træning!
