Mange har drømmen om at skippe de danske vintre (der jo ofte er grå og varer 6-7 måneder) til fordel for et mere venligt klima – og kun ganske få gør alvor af drømmen. Vi har talt med en af dem, der har gjort alvor af drømmen, flyttet hele sit liv om på den anden side af jorden og aldrig set sig tilbage.
Et efterår og en vinter mere? NEJ!
Det var tanken, der fik Thomas Rosenstand til at skubbe endnu engang til sin daværende hustru med forslaget om at flytte til det USA, han har elsket, siden han var ung mand. Og denne gang lykkedes det – godt hjulpet på vej af absurde barselsregler i Danmark og en generel træthed af Jantelov og dansk vejr.
Vi skriver 2009 – nærmere bestemt juli. Efter måneders forberedelser var dagen oprandt for mødet på den amerikanske ambassade, hvor det var knald eller fald for planerne. Ville de få det nødvendige visum?
Visum til USA – så gik det stærkt
Det fik de, og nu gik det stærkt. At flytte er én ting – men at skulle flytte et yderst succesfuldt firma tværs over Atlanten kræver styr på logistikken og teknikken. Nu skulle kunderne – primært kunder til SEO og søgemaskineoptimering – pludselig passes med samme serviceniveau som altid. Men fra en lokation 8.000 kilometer væk – og 6 tidszoner væk.
Alt det faldt på plads med hjælp af Skype, hvor det er muligt at viderestille et dansk telefonnummer via dem til USA.
Den 30. oktober 2009 landede de så i Florida med 2 store kufferter, et par laptops og en lille hund. Alt andet (næsten) var solgt fra eller givet væk.
Og med den indledning kaster vi os over de spørgsmål, vi har stillet til Thomas Rosenstand.
Hvad fik dig til at vælge USA og Florida?
USA har altid stået for mig som mine drømmes mål. Her er højt til loftet, mulighederne er uendelige, serviceniveauet er uendeligt mange gange højere end i Danmark, der er stort set ingen Jantelov, skatterne er behageligt lave i store træk og – for nu at sige det ligeud – er USA for mig synonymt med vestlig frihed og ditto værdier.
Hvad med skatten i Florida?
Her i Florida betaler vi ikke statsskat – men kun de føderale skatter, salgsskat (det er vores moms) og så ejendomsskat. Vores sales tax er på 6%, og der er naturligvis ikke skat på fødevarer og den slags. Det er vist meget få lande, der kan finde på det – Danmark kan desværre.
Jeg vil vurdere, at når jeg lægger alle mine skatter sammen med min sygeforsikring, sparer jeg omkring 35-40% i forhold til at bo i Danmark.
Registreringsafgift har vi heller ikke. Jeg kører i en bil, der i Danmark ville koste 2,8 millioner kroner. Det ville jeg ikke have råd til i Danmark.
Hvordan passer du kunder med den afstand?
Da jeg boede i Danmark, havde jeg vel 4-6 møder med kunder om ugen. Nogle korte – andre lange. Og ofte i København. Siden november 2009 har jeg haft i alt 5 møder med kunder ansigt til ansigt. Altså mindre end ét møde årligt. Det lærte mig, hvor helt enormt spild af tid, møder er.
Vi klarer alt via mail, telefon og Skype – og den eneste kunde, der i 2009 sagde farvel, fordi vi flyttede, er for længst kommet tilbage efter at have haft en stribe dårlige oplevelser med andre i min branche.
Men hvad med tidsforskellen på 6 timer?
Den troede jeg også ville være et problem, men den har i stedet vist sig at være en direkte fordel. Når jeg begynder at arbejde klokken 8 om morgenen, er klokken 14 i Danmark. Det betyder, at jeg bruger de første timer af min dag på kommunikation med de af mine kunder, der går hjem ved 16 tiden. Fra omkring 16 og indtil 19 dansk tid har jeg helt ro på Skype.
Derefter går det løs igen et par timer, og det er typisk iværksættere og ejerne af større virksomheder, der benytter sig af muligheden for at kunne tale i ro og fred med mig, efter alle er gået hjem. Jeg hører flere gange månedligt, at mine kunder påskønner, at de kan ringe til mig om aftenen.
Betyder afstanden at du savner noget?
Ja – jeg savner at deltage i de små arrangementer i Danmark. Du ved – fyraftensmøder, networking og den slags. Jeg var ofte med på den slags, da jeg boede i Danmark, og jeg talte også ved flere arrangementer dengang, end jeg gør i dag.
Men der er da heldigvis konferencer, der er så store, at de har råd til at hente mig til Danmark som taler. For eksempel SEOday i Kolding, der i 2016 udsolgte på få timer – og som jeg talte på igen i 2017 og i 2018.
Har du oplevet negativ respons på din flytning?
Det er meget lidt, og det er typisk fra den der type af små mennesker, der aldrig selv har formået at skabe et ordentligt liv. I perioden fra min udflytning og til nu har jeg lagt skatter i Danmark for over 1,2 millioner kroner. Alligevel møder jeg af og til mennesker i diverse online debatter, der skyder mig i skoene, at jeg jo ikke bidrager til det danske samfund, så jeg må ikke have en mening. Det er selvfølgelig lidt træls set i lyset af, at jeg ikke har stemmeret, ikke kan gå til en dansk læge – men alligevel betaler mere i skatter i Danmark årligt, end mange gør på 8-10 år. Sådan er det – og det er en del af den “danskhed”, jeg ikke savner.
Hvad savner du fra Danmark?
Det er helt banale ting som for eksempel Pikant flødeost, Herregårdsrødkål, en møgbeskidt hotdog med det hele og den slags. Nå ja – det gode danske wienerbrød kan jeg også godt savne af og til.
Kommer du nogensinde permanent til Danmark igen?
Nej, det gør jeg ikke. Jeg kan slet ikke forestille mig at skulle leve i det klima igen. Husk på, at vi sidder ude på terrassen her i shorts og t-shirt om aftenen, når det er den dybeste vinter.
Fremtiden for dig og søgemaskineoptimering?
Jeg fortsætter mit arbejde, som jeg altid har gjort. Jeg udgiver jo mine bøger – SEO-LEX – og den skal opdateres hvert år. Jeg har masser af kunder, og der kommer hele tiden nye til. Jeg tror, at min erfaring (19 år med SEO) gør, at mange ender hos mig. Det er klart, at den erfaring, jeg har samlet op gennem så mange år, sætter mig i stand til at løse problemer, de fleste andre ikke kan løse.
Og så gør jeg jo tingene på jysk – sådan at forstå, at jeg ikke smider om mig med fagudtryk, forkromede rapporter etc. Jeg løser bare tingene for mine kunder – og holder, hvad jeg lover. Det er nok hemmeligheden i at drive en konsulentforretning med succes gennem 20 år 🙂
Google er jo blevet de facto standarden for søgning på nettet i den vestlige verden, og i Danmark er der vel ikke mange, der kunne finde på at bruge andet. Her i USA er Bing lidt større – men det er stadig Google, der er den ledende søgemaskine. Og det er og vil blive ved at være spændende at følge med, udvikle løsninger der virker og give mine kunder mere succes. Det driver mig – sammen med at tjene penge – og det giver mig kvalitet i mit arbejdsliv.
Drømmer du om at flytte udenlands?
Med de ord siger vi tak til Thomas Rosenstand, der jo driver Concept Interest, TCON Services samt er medejer af en række andre virksomheder.
Hvad med dig? Sidder du med en drøm at flytte til et andet land og drive din virksomhed? Skyd med spørgsmål i kommentarerne herunder:
Med hensyn til dansk mad klarer jeg selv en hel del. Smagssansen kan aldrig blive det samme, for en stor del af smagen opfattes gennem lugtesansen, og den er jo ret anderledes her i Nordamerika. Jeg sylter f.eks. selv rødkål og rødbeder, og jeg laver rejesalat og rejeost samt en masse andre madretter, hvor jeg kan finde noget, så det ligner, hvad man kan finde i en dansk butiik.
Hvis du vil have opskrifter, kan jeg sende dem til dig.
Selvom dette indlæg er af ældre dato, så har jeg et spørgsmål:
Vi står overfor en mulig udstationering i New York/New Jersey i løbet af 2018. Jeg er selvstændig coach og mentor, og jeg vil frygtelig gerne have min virksomhed med mig over Atlanten Dog sådan at jeg stadig kun har fokus på det danske marked og klinter fra DK – IKKE med henblik på at starte op i USA, men fortsat drive og betale skat/moms osv i DK, uden at blande tingene sammen.
Kan jeg det og i givet fald hvordan og hvem kontakter jeg i forhold til det?
Jeg ser frem til jeres svar:-)
Mvh. Karin
Hej Karin
Jeg ved, at du skal have arbejdstilladelse i USA for at måtte arbejde. Men hvis du har det, er der vel intet andet, du skal foretage dig. Du skal blot beholde en dansk adresse, betale moms og skat som vanligt. Og det er det hele. Men pas på: Hvis du ikke har en gyldig arbejdstilladelse i USA, og du arbejder (uanset om det for danske kunder), kna du risikere en permanent udvisning fra USA.
Hej Oliver og tak for dit hurtige svar.
Arbejdstilladelse er vist kodeordet – tak for det:-)
Jeg vil også gerne bosætte mig dig og arbejde, men er lidt på bar bund. Søger tips 🙂
Hej Bibi
Hvilke tips? Det er jo et meget bredt spørgsmål.
Måske kan denne artikel hjælpe? https://thomasrosenstand.dk/radgivning-flytte-til-usa.html
Hej
Jeg håber du kan hjælpe.. Min mand og jeg går med et brændende ønske om at flytte til USA i ca. 2 år med vores to børn på nu 6 og 9 år.. Vi vil gerne afsted i 2020 hvis alle ting kan gå op i en højere enhed..
Min mand arbejder indenfor politiet og vil nemt kunne få et job, han taler sproget flydende. Jeg er kontoruddannet, og har arbejdet i et bogholderi i 11 år.. Mit problem er at jeg er pænt dårligt til at tale engelsk, er startet på aftenskole, men det gør mig overhoved ikke til ekspert.. Hvad vil være smartest for mig at gøre? Hvor søger jeg? Jeg vil meget gerne noget hvor jeg kan bruge mit danske.. Og selvfølgelig vil jeg lære sproget..
Er det noget med danske ambassader eller hvad har jeg af muligheder? Hjæææælp 🙂
Vi er åben for placering..
Håber du har tid og mulighed for at svare
Mange hilsner
Janni
Hej Janni
Nu har jeg jo blot bragt en artikel, så jeg er nok ikke ekspert på feltet….
Du skal ikke regne med at kunne få et job på den danske ambassade med kun en kontoruddannelse. Du spørger om ambassader i flertal, men du nævner kun USA. Du er vel klar over, der kun er én dansk ambassade i USA?
Jeg forstår heller ikke helt, hvorfor du mener, din mand nemt kan få et job? Han kan jo ikke blive politibetjent i USA uden at være amerikansk statsborger. Og at han taler engelsk er altså ikke i sig selv en kvalifikation.
Hvad har I gjort med hensyn til at søge om et visum? Og hvilken type visum forventer I at kunne få?
Jeg tror, du skal undersøge mulighederne lidt nærmere hos den amerikanske ambassade i København. Man kan ikke bare rejse til USA og arbejde uden et visum.
Hej…
jeg er en mand på 26 år, og vil gerne bosætte mig i USA. Jeg er færdig uddannet som Bioanalytiker, det som kaldes Clinical labortory Scientist på amerikansk.
Mit spørgsmål er kan jeg som dansker brug mit diplom i USA, og få et arbejde med det diplom jeg har.
hvordan får jeg et arbejdes tilladelse, skal jeg selv kontakte sygehuset i USA, eller skal jeg kontakte den Amerikanske ambassade.
Alt hjælp er brugbart, og håber at nogen herind kan give mig et svar på, hvad jeg skal gør som dansker for at få et arbejde i USA (Calafornia)
på forhånd mange tak.
Tja – jeg forstår ikke, hvorfor du skriver her? USA har jo en ambassade i København, så hvorfor spørge ud i det blå og risikere at få svar fra mennesker, der ikke har faktuelle svar?