Grå stær

Grå stær var engang ensbetydende med tiltagende dårligt syn, der endte med decideret blindhed (eller tæt på). Ofte er grå stær forbundet med alder, men det er faktisk muligt for selv yngre mennesker at blive ramte af lidelsen.

Hvad er grå stær?

Grå stær er betegnelsen for den lidelse, der handler om en tiltagende opbygning af uklarheder i øjets linse. Lidelsen kaldes også for katarakt. Grå stær opstår:

Den almindeligste årsag til grå stær i Danmark er alder. Risikoen for grå stær øges ved rygning – så her er endnu en god grund til at undgå rygning.

Grå stær kan fremskyndes af en række sygdomme. De væsentligste er:

 • Sukkersyge
 • Andre alvorlige øjensygdomme som for eksempel regnbuehindebetændelse
 • Behandling med binyrebarkhormon gennem længere tid
 • Alvorlige øjenskader

Symptomer?

En let grå stær giver reelt ikke nogen symptomer, som patienten oplever, da tilstanden kommer gradvist.

Ved normalt syn passerer lyset først gennem hornhinden (kornea), som er den glasklare hinde, som dækker øjet, derefter gennem pupillen, som er hullet i regnbuehinden; den farvede del af øjet. Lyset passerer videre gennem linsen, hvor billedet fokuseres på nethinden bagerst i øjet. Billedet omdannes så til elektriske signaler, som sendes til hjernen.

Det er helt afgørende, at linsen er klar, hvis synet skal være skarpt. Ved grå stær bliver linsen gråplettet eller ugennemsigtig. Lyset hindres derved i at passere klart ind til nethinden.

Nedsat nattesyn er et af de første og klare symptomer på en begyndende grå stær. Oplever du det, er det vigtigt at konsultere en øjenlæge hurtigt, så de nødvendige skridt kan tages FØR dit syn for alvor nedsættes.

Behandling af grå stær

Nogle vælger det offentlige sygehusvæsen til den operative behandling, men som Øjenhospitalet Danmark forklarer på deres hjemmeside:

Den kunstige linse kan dog være meget forskellig, både i sin udformning, sine fysiske egenskaber, og vigtigst af alt; sine synskorrigerende-egenskaber. Mange patienter vælger en behandling indenfor det offentlige system, hvor begrundelsen kan være, at det er gratis, hvilket det også er. Men hos det offentlige, bliver der indsat en ‘standard linse’ uden specielle hensyn til patientens ønsker og anatomi.

Kilde: https://ohd.dk/

Heldigvis har flere og flere danskere sundhedsforsikringer eller kapital til den markant bedre behandling, der er tilgængelig i det private sygehusvæsen som for eksempel Øjenhospitalet Danmark.

På et øjenhospital som det nævnte udføres også en lang række andre øjenoperationer af de anerkendte øjenlæger. Det er for eksempel LASIK og andre synskorrigerende øjenoperationer.

Lad os slutte næsten, hvor vi startede: Oplever du nedsat nattesyn eller uklart syn, skal du tale med din øjenlæge. Jo før jo bedre – der kan være adskillige bagvedliggende årsager til, at du udvikler en grå stær eller andre øjensygdomme.

Med ønsket om et godt helbred!

Disclaimer

One thought on “Grå stær

 1. Hej Oliver

  Rigtig god artikel. Min bror har selv fået konstateret grå stær og det kom, som et kæmpe chok for ham.
  Lægerne sagde, at det kan skyldes 2 ting enten er det hans rygning der har forårsaget det, eller så kan det være hans 15 år gamle øjenskade han tildrog sig i et fyrværkeri uheld.
  Lægerne mener dog, at det højst sandsynligt er pga. hans rygning, derfor har han også kvittet smøgerne til fordel for en e cigarett.
  Han valgte rent faktisk det private sygehusvæsen til at hjælpe ham med hans grå stær, takket være hans sundhedsforsikring og det er vi meget taknemmelige for.

  mht.
  Maja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *