Uanset om der er tale om privat eller virksomhedsmæssig brug af drug tests, er det et følsomt område, der skal håndteres med brug af finesse og gensidig respekt. Ellers kan det gå grueligt galt og opfattes som et eklatant tillidsbrud. Og mange vil spørge: “Hvorfor overhovedet drug teste – stoler du ikke på mig?”.
En drug test kan give ro
Faktisk kan det hele anskues far en lidt anden vinkel. Hvis der er tale om en arbejdsplads eller lignende, hvor der er en klart defineret politik om nultolerance overfor drugs / narkotika, vil en regelmæssig drug test jo sikre, at der ikke er ubekræftede mistanker i omløb. Hvis en medarbejder er indforstået med at arbejde eller på anden fungere et sted, hvor der er defineret en narkopolitik, bør medarbejderen jo ikke have noget at skjule og som følge deraf heller ikke have noget problem med at gennemgå en drugtest.
En vel gennemført test for stoffer vil jo cementere det faktum, at den pågældende ikke har et misbrug, der strider mod politikken på arbejdspladsen, og der vil derfor ikke kunne rejses tvivl om medarbejderen.
Lidt på samme måde er det faktisk, hvis der er tale om et ungt menneske eller en partner i et parforhold. Er der ikke noget at skjule, er der jo ingen grund til at være negativt indstillet for en drug test, så længe der er tale om en pålidelig slags, hvor man kan stole på resultatet. Et godt eksempel på gode drug tests finder du her: http://www.ferle.dk/narkotest/
Hvorfor teste?
Som nævnt allerede er der den effekt, at der ikke kan opstå tvivl eller dårlig sladder, hvis der testes regelmæssigt. Ingen kan uberettiget hænges ud for at være påvirkede af has eller andre former for illegale stoffer.
Der er også en ganske væsentlig præventiv effekt i at benytte drug tests. Når en medarbejder ved (eller et teenage barn), at der når som helst kan blive udført en drug test, afskrækker det mange fra at eksperimentere, og dermed er missionen jo lykkedes, for uanset ståsted: Misbrug af narko, hash etc. er og bliver farligt.
Må man teste uden grund?
Når det gælder ens egne børn under 18 år, er der slet ingen slinger i valsen: Der må testes frit, når som helst det passer forældrene. Når det gælder arbejdspladser, er det en umådeligt god ide at få arbejdsgiverforeningen og gerne de ansattes faglige organisation med på banen til at fastlægge en politik. Se for eksempel, hvad Horesta skriver om emnet på deres hjemmeside
På ferle.dk kan du også finde enorme mængder information om narkotest, drug tests og andet relateret.